Valkosipuli


Valkosipulin kasvattaminen on jonkinlainen virstanpylväs monelle kotipuutarhurille, sillä viljeleminen on työlästä. Kynsien muodostuminen on hidasta, eikä sato ole tavallisesti valkosipulilla kovinkaan kummoinen. Miksi sitten nähdä vaivaa muutaman hassun sipulin takia? Maku – se on aivan eri luokkaa kuin kaupan muovisukkiin pakatuissa verrokeissa!

Valkosipulin kynnet on kylmäkäsiteltävä viileässä, jotta ne itäisivät. Keväällä ulos istutettavia kynsiä pidetään jääkaapissa muutaman kuukauden ajan. Syksyllä maahan laitettavat valkosipulit saavat tämän käsittelyn luonnollisella tavalla. Erikseen on saatavilla talvivalkosipulia, joka istutetaan aina syksyllä. Syksyllä istutetut aloittavat kasvunsa nopeasti kevään koittaessa.

Keväällä istutettavan valkosipulin kasvatuksessa kannattaa ottaa varaslähtö sisällä jo huhtikuun loppupuolella. Halkaisemalla vessapaperirullan hylsyn kahtia ja laittamalla pohjaksi palasen talouspaperia saa aikaiseksi käytännöllisen esikasvatusruukun valkosipulille. Jokaiseen tällaiseen ravinteikkaalla mullalla täytettyyn ruukkuun painetaan yksi kylmäkäsitelty kynsi. Ilmojen lämmettyä ruukut voi siirtää ulos. Ylemmässä kuvassa on näin aloitettuja valkosipuleita, alhaalla istutusvalmiit valkosipulit.

Kasvatus sisällä suo valkosipulille monta viikkoa lisäaikaa kasvaa. Lisäksi juuret muodostuvat vahvoiksi ja tarttuvat tiukasti maahan – tästä on etua paitsi kasvun nopeutumisessa, myös siten, että uteliaiden rastaiden on hankalampi nyhtää valkosipuleita maasta. Koska vessanpaperirullat ovat luonnostaan maatuvaa materiaalia, niitä ei tarvitse poistaa. Tämä helpottaa sipuleiden käsittelyä. Alhaalla on kuva valkosipulin komeista juurista.

Valkosipuliruukut kaivetaan maahan noin kymmenen senttimetrin syvyyteen, 10-12 senttimetrin etäisyyksille toisistaan ravinteikkaaseen maahan. Ja sitten vain odottelemaan syksyisiä herkullisia valkosipulintuoksuisia ruokia! Alempana on kuva äskettäin istutetuista valkosipuleista.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s