Kevään puutarhakirjat


Juuri keväisin innostun selailemaan puutarhakirjoja. Kauniit kuvat, harkitut neuvot ja uudet ideat virittävät mielen tulevaa kasvukautta varten. Olenkin lukenut kuusi uudehkoa alan kirjaa, jotka aion tässä artikkelissa esitellä. Vertailemani kirjat ovat korkeatasoisia. Osa niistä soveltuu erityisesti aloittelijoille, kun taas jotkut ovat selkeästi  pidemmälle ehtineille suunnattuja.

Vertailluista miellyin eniten Taina Koivusen teokseen Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa (Gummerus 2009). Tämä viehättävä kirja käy askel askeleelta läpi puutarhan koko vuoden. Se sisältää runsaasti tietoa kiinnostavasti kerrottuna, kauniisti kuvilla elävöitettynä. Koivunen käsittelee puutarhanhoitoa suomalaisen puutarhurin näkökulmasta. Hän esittelee ansiokkaasti Suomen ilmastoon soveltuvia kasveja ja puutarhanhoitoa eri vuodenaikoina.

Kuva Gummeruksen tietokannasta. Kirjan kuvista vastaavat Taina Koivunen ja Matti Pietarinen.

Kirja soveltuu aloittelijan keveään pläräilyyn, mutta tarjoaa uutta tietoa myös vannoutuneelle viherpeukalolle. Teoksen parasta – ja yllättävintä – antia on kasvihuoneilmiön vaikutuksen esilletuominen puutarhan suunnittelussa. Yleisesti ottaen kirjan lähestymistapa aiheeseen on onnistunut.

Ulla Kervisen ja Ulla Paakkunaisen Puutarha pienellä palstalla (Tammi 2010) on mukavan helppolukuinen kirja etupäässä aloitteleville puutarhureille. Teos sisältää kuitenkin myös runsaasti mielenkiintoisia vinkkejä, jotka varmasti kiinnostavat harrastuksessa pidemmällekin ehtineitä.

Kuva Tammelta. Valokuvan on ottanut Ulla Paakkunainen.

Kirja kertoo mistä nimi lupaa. Se huomioi mainiosti kaupunkiviljelijän tarpeet käsittelemällä hyötykasvien viljelyä, mutta onpa yksi luku omistettu kukkiville kasveillekin. Kirjan ehdottomia helmiä ovat viljelytekniikoita käsittelevät luvut.

Värien lumoa puutarhaan (Aho, Andrejew, Joutsenlampi-Lankinen, Neuvonen, Raivio; Gummerus 2011) keskittyy puutarhan luomiseen kukkivilla kasveilla. Teos on jaoteltu puutarhan tunnelman luovien värisävyjen mukaan. Luvut sisältävät kuvauksia värien vaikutuksesta puutarhan yleisilmeeseen ja kattavia kasvisuosituksia sävytettyyn puutarhaan. Painotus annetaan eri kasvien yhdistämiselle, eikä kirjassa käsitellä puutarhan toimenpiteitä.

Kirja on otteeltaan asiantunteva. Se soveltuu harrastukseensa vakavasti suhtautuville, jotka kaipaavat uutta näkökulmaa. Kaunis ja harkittu kuvitus ihastuttaa lukijaa.

Jenny Hendyn Kaunis huoleton puutarha (suomentaja Kaisa Karjalainen; Gummerus 2009) on puutarhan perustamisen perusteos. Se soveltuu oivaksi apuvälineeksi suunniteltaessa uutta tilaa. The Royal Horticultural Societyn alkuperäisenä julkaisuna kirja on erittäin korkeatasoinen. Kuten teoksessa esiteltyjen erinäisten lajien kohdalla mainitaankin, kaikki kasvisuositukset eivät sovellu välttämättä suomalaisiin ilmasto-oloihin.

Hendyn perusteesi on, että puutarhasta saa helppohoitoisen käyttämällä helppohoitoisia kasveja ja vähän kunnossapitoa vaativia ratkaisuja. Tähän liittyen hän muun muassa käsittelee maisemakankaan läpi istuttamista ja kohopenkkien rakentamista.

Englantilaisen Cottage Garden -maalaistyylin asiantuntijana tunnettu suomalainen puutarhuri Eija Klaucke kirjoittaa teoksessaan Elämyspuutarha (Gummerus 2010) puutarhanhoidosta suurella kokemuksella. Klaucke sitoo ohjeet omaan puutarhaansa: hän kertoo valloittavan puutarhansa synnystä ja antaa vinkkejä onnistuneeseen lopputulokseen pienempää tai suurempaa puutarhaa rakennettaessa.

Kuva Gummerukselta. Kuvan on ottanut Eija Klaucke.

Klaucken tuntemus englantilaisista maalaispuutarhoista paistaa kirjan läpi. Tähän kauniiseen tyyliin kuuluvat pehmeät värisävyt ja helppohoitoisuus. Elämyspuutarha vastaakin moniin lukijan kysymyksiin erityisesti tähän suosiotaan kasvattavaan tyyliin liittyen suomalaisesta näkökulmasta.

Oma keittiöpuutarha (Lena Israelsson; Otava 2011) on kattava puutarhanhoidon opaskirja. Teos käsittelee tässä artikkelissa vertailluista kirjoista perusteellisimmin puutarhanhoidon perusteita. Israelsson opastaa erilaisten kylvöpenkkien tekemisessä, kompostoimisessa sekä esikylvämisessä. Alkuun Israelsson käsitteleekin asiantuntevasti viljelemisen perusteet. Tähän liittyen teoksen parasta antia on haasteellisiksi miellettyjen maan muokkauksen ja parantamisen selkeä käsittely. Kirjan lopussa on eri viljelyskasveille kasvatusopas sekä hyödyllinen kokoava kylvöopas.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s